دسته‌بندی نشده

هر آنچه که باید درباره آفات و بیماری چای بدانید

آفات چای

چای یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌ها در ایران و سراسر جهان است که از گذشته تا به امروز طرفداران خاص خود را دارد. این نوشیدنی محبوب و دلچسب بخش جدانشدنی مجالس مختلف و مراسم‌های متنوع بوده و هست و برای استفاده از آن هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد. اگر شما نیز روزانه بارها چای می‌نوشید، توصیه می‌کنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید. در این مقاله برایتان بیماری‌های چای را معرفی کرده و خواهیم گفت که این گیاه دچار چه بیماری‌هایی شده و آفات‌های آن چیست و چگونه به این گیاه آسیب می‌زند؟

برای دریافت پاسخ پرسش‌های خود در زمینه سموم و آفت‌ چای همراه ما باشید.

 

چای تازه دم

 

شناسایی آفات بیماری‌ها و علف‌های هرز چای

تمامی گیاهان و محصولات گیاهی ممکن  است دچار آفات، بیماری‌ها و عوامل مخرب شده و منجر به اختلال در رشد شوند‌. چای نیز مشابه سایر سبزیجات و گیاهان از این قضیه مستثنی نبوده و در برخی مواقع دچار آفت‌های چای می‌شوند. به کلیه عواملی که منجر به ایجاد خسارت در کشت چای می‌شوند و تاثیر سوء و منفی به روی کیفیت و مرغوبیت محصول گذاشته می‌شوند، آفت و بیماری‌های چای می‌گویند. در ادامه انواع آفت‌های چای را برایتان شرح داده و معرفی خواهیم کرد.

انواع آفت‌های گیاه چای

آفاتی که سلامت گیاه چای را تحت شعاع قرار داده و موجب خسارت به محصول کشاوزی چای می‌شوند، به سه دسته زیر تقسیم بندی شده‌اند که عبارت‌اند از:

  1. انواع حشره‌ها، انواع کنه، بندپایان مختلف، جوندگان گیاه، کلیه نرم‌تنان و سایر آفات دیگر
  2. کلیه عوامل بیماری‌زا مانند انواع قارچ‌‌ها، کلیه ویروس‌ها‌، کلیه باکتری‌ها، ویروئیدها، پروتوزوها، انواع انگل‌های گیاهی و عوامل غیرزنده بیماری‌زا

توجه داشته باشید که در برخی مواقع شرایط موجب ایجاد و رشد آفت چای از نوع دوم می‌شوند. به عنوان مثال عناصر غذایی نامطلوب، رطوبت ناکافی، حرارت کم یا زیاد، اکسیژن ناکافی و مسمومیت ناشی از گازهای گوگرد دی اکسید، آمونیاک و سایر سم‌های شیمیایی و عوامل فیزیکی موجب افزایش رشد بیماری‌های چای می‌شوند.

  1. کلیه علف و گیاهان هرزی که در کنار گیاه رشد کرده و به عنوان رقیب چای از نور مناسب‌، کود مناسب خاک، آب و فضای گیاه استفاده بیش از حد کرده و موجب اختلال در رشد چای می‌شوند.

شناخت آفات چای

آفت‌های چای به شدت زیاد بوده و تاکنون ۳۰۰ گونه آفت‌های چای کشف و شناسایی شده‌اند. از جمله مهم‌ترین آفت‌های چای به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

  • شپشک نرم‌تن
  • شپشک آردآلود
  • شپشک مومی یا ستاره‌ای
  • کنه‌های نباتی
  • شپشک استرالیایی
  • سپردارها
  • کنه‌های قرمز و بنفش
  • شته سیاه
  • پروانه کارادرینا
  • انواع راب
  • حلزون‌ها
  • پروانه برگ‌خوار چای
  • پروانه خراط

از موارد نام برده بیشترین خسارت ممکن را شپشک آردآلود، شته سیاه پا کوتاه و کنه قرمز به گیاه چای وارد می‌کنند و معمولا به جوانه‌های تازه رشد کرده چای حمله کرده و آن‌ها را مورد آسیب قرار می‌دهند و مزارع چای دچار خسارات کمی و کیفی می‌شوند.

 

مزرعه چای

 

بررسی بیماری‌های چای

توجه داشته باشید که بیماری‌های چای با آفت‌های آن تفاوت داشته و توسط عوامل متفاوت موجب آسیب‌رسانی به گیاه چای می‌شوند. قارچ‌ها مهم‌ترین عوامل بیماری زا و بیماری‌های قارچ محسوب شده و تاکنون ۶۰ مدل بیماری قارچی چای گزارش داده شده است. این قارچ‌ها تاول‌هایی به رنگ سفید و با برجستگی را به روی گیاه قارچ ایجاد می‌کنند و گیاه پس از مدتی شادابی خود را از دست می‌دهد. بیماری‌های چای موجب می‌شوند که این گیاه دچار مشکلات زیر شود:

  • خاکستر شدن گیاه چای
  • لکه‌های قهوه‌ای به روی چای
  • پوسیدگی سفید طوقه
  • مرگ گیاه
  • از پا افتادگی گیاه
  • پوسیدگی و خشکی ریشه
  • پژمردگی گیاه و زرد شدن
  • کپک خاکستری برگ چای

انگل‌ها نیز یکی از رایج‌ترین بیماری‌های چای بوده و موجب ایجاد حفره به روی برگ چای می‌شوند. این انگل‌ها میکروسکوپی بوده و شناسایی آن‌ها به شدت دشوار است. پس از قارچ و انگل‌ها گیاهان و علف‌های هرز رشد چای را مختل می‌کنند و رشد گیاه به شدت ضعیف شده و خسارات جبران ناپذیری را به گیاه وارد می‌کنند.

جمع‌بندی و سخن پایانی

در این مقاله از وبسایت چای باغبون Baghboon.ir کلیه آفات چای و بیماری‌های چای را برایتان معرفی کرده و گفتیم که رشد این آفات و بیماری‌ها موجب کاهش کیفیت گیاه چای و حتی کمیت محصول مزارع چای می‌شوند و بهتر است با شناخت کامل نسبت به این آفات برای رفع آن‌ها اقدام شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *